Matchreferat 2012

Pajala - Vitå 2-1 (2-0)

Vi tog bilar upp för sista seriematchen mot Pajala borta. Det var många bud, men det slutade med spel i Aapua på en kanonfin gräsplan. Då domare K-L Wass blåste igång tog Pajala tag i taktpinnen och innan det gått en kvart så hade de tagit ledningen med 2-0 efter svagt jobb i den egna boxen. Därefter fick vi igång spelet och resten av halvleken är jämn och chansfattig, så vi gick till pausvila med 0-2 i baken. I andra så tar återigen Pajala över en aning och skapar några riktigt heta chanser som Mårten i målet kan rädda med visst besvär. När 5 minuter återstod av matchen kan Simon trycka in 2-1 från nära håll, vilket väl egentligen var den enda riktiga chansen Pajala bjöd på. Slutresultatet 2-1 till Pajala får anses rättvist och så lägger vi fotbollsåret 2012 till handlingarna.

Vitå-Pålänge 0-6 (0-4)

Pålänge var på besök och hade chansen att säkra seriesegern vid vinst. Det syntes direkt att Pålänge inte hade kommit till Vitå för att ställa ut skorna. Redan efter sju minuter gjorde Pålänge 0-1 efter att de lyckats komma igenom Vitås försvar och ensam mot Andrey i målet gjorde de inget misstag. 0-2 kom en stund senare även där på ett friläge. Pålänge rullade boll väldigt fint och hittade ytor som vi inte lyckades täppa igen. I minut 25 kommer Pålänge återigen igenom och ställs inför ett nytt friläge, den här gången blir det inget mål men en lite sen utrusning från Andrey resulterade i straff och ett rött kort. Med Mårten i Mål och en man mindre på plan kunde Vitå bara se på när Pålänge säkert slår in 0-3 vid stolproten på straff. Med en man mindre ökade ytorna för Pålänge och de kunde öka på sin ledning till 0-6 innan matchen var slut. Vitå får passa på att gratulera Pålänge till segern och vi kan samtidigt konstatera att de var värdiga seriesegrare och kommer även lyckas stå sig riktigt bra i division fyra nästa år.

För Vitås del väntar säsongens sista match uppe i Pajala på lördag. Där en tredjeplats står på spel.

Parkalombolo - Vitå 2-1 (1-0)

Matchen mot Parkalombolo spelades till slut på lombia i Kiruna kl 11 på förmiddagen efter några turer fram och tillbaka. Efter många avhopp for vi upp med 11 spelare och två haltande avbytare. Kiruna bjöd för ovanlighetens skull på riktigt fint väder utan blåst. Första halvlek var en relativt jämn historia där Parkalombolo vaskade fram de farligaste målchanserna. Vitå spelade lugnt och metodisk och försökte hålla bollen inom laget vilket vi även lyckades med riktigt bra. Parkalombolo hotade några gånger med snabba omställningar vilka kunde avstyras men en minut från halvtidsvilan lyckas Parkalombolo göra matchens första mål efter just en snabb omställning. I andra halvlek kommer Vitå ut och tar upp kampen för en kvittering. Pressen ger resultat efter en hörna där Albin Nilsson snyggt kan nicka bollen i mål med ena örat. Matchen fortsätter att vara jämn men mot slutet av matchen tar Parkalombolo över och det märks vi blir trötta. Parka får lite mer tid och yta på sig och när det återstår ca 5 minuter kan de även forcera in ett ledningsmål. Parka lyckas komma förbi på vår höger kant och slår ett inlägg som de även är först på inne i straffområdet. Matchen slutar 2-1 och vi får gratulera Parkalombolo till segern. Vitå gör en riktigt bra insats och spelar stundtals riktigt fin fotboll. Vi får även tacka Gusten Törnkvist att han kunde ställa upp med kort varsel och spela 90 minuter.

Nästa match är på fredag 7/9 hemma mot Pålänge och det är säsongens näst sista match.

Vitå BK - Haparanda 2 2-1 (0-0)

En match mellan två lag just under topplagen, Parka och Pålänge. Och Första halvlek visade verkligen på två jämna lag och den slutar 0-0. Jag kan inte komma på en enda farlighet åt något av hållen.
Däremot i andra börjar det öppnas upp och i inledningen av halvleken har vi en trippelchans, med Abbes nick i ribban fast på näthinnan. Abbe skulle få sin revansch lite senare. Han bygger själv upp ett anfall på vänstersidan, slår över bollen till Albin, som får ett par HFF spelare på sig men kan slå tillbaka bollen till Abbe, som fri med målvakten kan göra 1-0. Med ca kvarten kvar kan HFF kvittera, deras spelare skjuter och Andrey lämnar retur och skytten kan lägga in sin egen retur. Sen har HFF chansen att ta ledningen, men Andrey gör en fin fotparad. Med tre minuter kvar skall så matchen avgöras. Vi har bollen på högerkanten och skickar in den i mitten till Knochen, Då ropar mittbacken Skogkvist till sig bollen och från ca 18 meter får han bra träff lågt i målvaktens vänstra hörn. 2-1 blir slutresultat och vi tar vår största skalp för året. Hela laget gör en kanoninsats, med två toppar i Abbe och Skogkvist. Detta var Peter Öjemars och Erik Häggströms sista match på ett tag. Peter åker till Uppsala för att plugga till jurist, och Erik åker till Sundsvall för att plugga till journalist, vi önskar dem bägge lycka till och hälsar er välkomna när ni är på besök här hemma.

Nu har vi bara en match kvar hemma och det är Pålänge 7 sept kl 18.00 Välkomna då.

Överkalix-Vitå 3-4 (2-2)

Matchen mot Överkalix var en mardröm för dem som satt på sedan av planen. Det var länge sen man såg så mycket knott på ett och samma ställe. Matchen då? Ja Vitå BK har ju varit med om några målfester på slutet och detta var inget undantag. Denna matchen handlade om vindsnabbe Cena Vennberg i Överkalix mot Vitås fasta situationer. Det började med ett friläge för Överkalix som Andrey gjorde en fin räddning på, men i 30 minuten får Cena Vennberg utdelning för första gången och det står 1-0 till hemmalaget. Bara 2 minuter senare får vi hörna, som Jens Ö med precision sätter på Jens Norbergs panna vid främre. I 44e så får vi en frispark ut mot hörnflaggan, samme Jens hittar nu samme Jens vid bakre och ett psykologiskt viktigt 2-1 före paus. Choken kommer minuten senare då Cena gör sitt andra mål för kvällen och det står 2-2 i halvtid. Fyra minuter in i andra så rivs Johan Holmström ner i ett friläge, domare blåser horribelt nog inte, som tur är är AD Hans Nilsson på tå och vinkar straff, och i och med det så kommer ju målchansutvisningen som ett brev på posten. Straff och Vitå har ju under hela säsongen varit lika med miss, men nu sattes den äntligen av Peter Ö. Nu trodde vi nog att detta var avgjort, men inte i 62a minuten så fullbordar Cena sitt hattrick och det står 3-3. Matchen är en småful tillställning och domaren Brynolf Björnfot har fullt sjå att hålla i matchen. Så i 94 minuten då man börjar tro på oavgjort får vi en frispark 20 meter in på deras planhalva. Vi packar in folk mot mål och Jens Öjemar skjuter den mot bortre, bollen letar sig in utan att någon är på den och glädjen visste inga gränser. Domarens pipa ljöd för full tid och 3 nya poäng var bärgade. Det finns nog inget skönare än att vinna en match på detta sättet.

Vitå-Gammelgården 1-1 (1-0)

Detta var en match som speglades av mycket kamp och hårt arbete. Båda lagen vägrade vika ner sig under hela matchen. Första halvlek bjöd på en hel del farliga lägen både framåt men även bakåt. Gammelgården hade två forwards som hela tiden utmanade Vitås backlinje i djupled, dock avbröts oftast anfallen av att de var offside. I den 30e minuten kunde Vitå öppna målskyttet genom en nick av Robert A efter ett inlägg från vår höger kant. Resultatet stod sig halvleken ut.

I andra halvlek såg matchbilden ut ungefär på samma sätt, mycket kamp. Efter drygt en kvart in på andra halvlek rivs en Gammelgårdenspelare ner i straffområdet av Vitås Målvakt och straff tilldöms Gammelgården. Straffen får gå om då en gammelgården spelare varit för snabb in i straffområdet. Andra gången slår gammelgårdenspelaren bollen i samma hörn men Andrey i mål var på väg åt andra hållet och lyckades inte byta riktning. Efter målet driver Vitå igång för att lyckas skapa ett ledningsmål, i slutet av andra halvlek får Vitå ett stort tryck på Gammelgården men lyckas dessvärre inte få in bollen i mål och matchen slutar 1-1.

Nästa match för Vitås del går av stapeln på torsdag 16 augusti där man möter Överkalix borta.

GMFF-Vitå 4-2 (1-1)

Dags för returmatch mot GMFF uppe i Malmberget. En sen ankomst och desarmerad trupp försökte rubba uppladdningen men efter uddamålsvinst hemma senast var det ett laddat lag som for upp. Återigen är det en tuff match lagen emellan. GMFF öppnar målskyttet efter en hörna i 37 minuten. Kvittering kommer genom Kasim som visar sig på styva linan igen och skickligt genom en bicykletaspark lurar GMFFs målvakt, värt att nämna att Emil stod för assisten genom en NICK. Lagen går till halvtidsvila med resultatet 1-1. Inställningen hos Vitå är beundransvärt, vi kämpar och sliter i varje situation.

I Paus snackar vi om att behålla aggressiviteten men redan efter en minut kan GMFF ta ledningen genom en chip/skott. I andra halvlek blir det stundtals ganska hetsig stämning på planen och tyvärr även från läktarhåll. Dommaren får dela ut 4 gula kort till Vitå då vi inte lyckas behålla kylan vid olika domslut. GMFF får efter en glidtackling i straffområdet en straff, vilken de dock skjuter över mål. Kvitteringen kommer genom Peter Ö som efter en hörnsituation kan skjuta in bollen i mål till 2-2. Iden 80e minuten ökar GMFF på sin ledning, även här efter en hörna där bollen hamnar hos en GMFF spelare som skjuter in bollen upp i nättaket. Vitå flyttar fram sina positioner och skapar några farliga chanser men lyckas inte förvalta dem. Peter Ö hamnar i en situation där Vitå borde ha fått straff, till och med GMFF spelarna tycker att domaren tittade åt ett annat håll i den situationen. GMFF kan i slutminuterna öka på sin ledning till 4-2 efter en indianare i eget straffområde av Vitå. Matchen slutar 4-2 men ett oavgjort resultat hade speglat matchen bättre.

Nu är det nya friska tag som gäller när Gammelgården kommer på besök i Vitå måndag den 13 augusti kl 19:00. Varmt välkomna

Vitå - GMFF 5-4 (2-1)

Söndagen efter Luleåkalaset gick våromgångens match äntligen av stapeln. Lagen kommer nu att mötas 2 gånger under tre dagar. Då Lira drog sig ur div 5 efter uppehållet var detta Vitås första match i höstomgången. Första halvlek bjöd på mycket fint spel från bägge lagen, chanser avlöste varandra. I 37e minuten kunde GMFF ta ledningen då deras mittfältare lyckades tråckla sig igenom på vår höger kant och sedan placera in bollen i mål. Ledningen blev dock kortvarig när Simon B drog på ett skott inne i straffområdet. Redan två minuter senare var det dags igen efter en utspark av Andrey som ställer GMFFs backlinje och Dennis J kan sno åt sig bollen och ge ledningen till Vitå, 2-1. Efter första halvlek kundekan vi konstatera att vi gav GMFF lite för mycket tid när de hade boll vilket vi andra halvlek skulle åtgärda.

Andra halvlek börjar bra för Vitås del, efter dryga 10 minuter in i halvleken får Vitå frispark en bit in på GMFFs planhalva. Rasmus slår en välavvägd frispark som Dennis J mycket snyggt nickskarvar in i bortre hörnet till 3-1. Spelet fortsätter att bölja och i 63 minuten får GMFF en frispark en bit utanför vårt straffområde. Frisparken går över muren och Andrey hinner inte riktigt fram och en reducering till 3-2 är faktum. Bara minuten senare lyckas även GMFF med att kvittera till 3-3. Matchen står nu och väger när Vitå får en hörna. Hörnan hamnar ute hos Kasim i bortre delen av straffområdet som med världsklass drar på med en ruggigt snygg konstspark á la Zlatan, liggandes i luften får Kasim klockren träff och bollen går som en raket upp i nättaket. Vitå skall även knappa 10 minuter efter utöka ledningen till 5-3, återigen är det efter en utspark av Andrey som Kasim får åt sig bollen vid halvplan. Han sliter sig loss och kan placera in 5-3 målet. Efter detta försöker GMFF att trycka på och lägger många långbollar som inte riktigt blir till de farliga lägen de hoppats på. Men i 88e minuten lyckas de få till en reducering till 5-4 vilket gör att matchen lever i allra högsta grad. Efter ytterligare en långboll får GMFF en farlig frispark, klockan har nu tickat förbi 90 minuter och är det sista som kommer hända i matchen. Frisparken går turligt nog för Vitå över målet och tre friska poäng är inkasserade. Vi kan eftermatchen konstatera att det måste ha varit en underhållande match som publiken på plats fick se. Många mål, en del så snygga att man skulle kunna tro att man var på Camp Nou. Retur match mot GMFF väntar om 2 dagar uppe i Malmberget.

Vitå- FC Norra/Pajala 1-0 (0-0)

Så var den sista matchen före sommaruppehållet spelat. För motståndet stod Pajala som inför matchen låg på fjärde plats i tabellen på åtta poäng. Vinst för Vitå skulle innebära avancemang i tabellen från en sjätte till en fjärde plats. Det var en jämn och tuff match som utspelade sig på Vitå IP, där domaren gjorde en bra insats som tillät fysiskt spel vilket bägge lagen tog vara på. Vitå utnyttjade sina kanter och kom till många inlägg från kanterna, inlägg som antingen Pajalas reslige målvakt fick plocka ner eller som Vitå inte riktigt fick någon jätte träff på. Utan att ha fört statistik för antal hörnor kan det konstateras att Vitå arbetade till sig en hel del hörnor dock utan utdelning. Lagen gick till pausvila med 0-0. Andra halvlek såg ut ungefär som första halvlek med fortsatt kamp. Ledningsmålet kom då får Vitå en frispark en bit in på Pajalas planhalva. Rasmus Johansson ställer upp och slår ett hårt inlägg som en Pajala spelare touchar och ställer sin målvakt. Bollen rullar snyggt in vid höger stolpe. Under slutet av halvleken får Pajala lite mer press och får två hörnor i slutet på matchen där de skickar upp allt manskap de har inklusive sin målvakt men Vitå kan värja sig för attacken. Matchen slutar 1-0 till Vitå vilket också betydde en inkasserad fjärde plats i tabellen. Beröm till hela Vitås lag som matchen igenom kämpar och sliter vilket också kanske resulterar i en av de bästa matcherna spelmässigt för Vitå denna säsong. Nu får vi passa på att önska er en trevlig sommar och välkomnar er till en spännande höstomgång.
Nu tar laget välförtjänt ett sommaruppehåll och nästa match är mot Lira BK hemma den 31 juli.

Pålänge - Vitå 5-3 (3-1)

Suveräna seriefavoriten väntar borta, och avhoppen haglar in till Johan, men vi trollar ihop ett lag som ändå är av hög kvalite. Vi som varit med länge väntade oss en kanonplan då vi kom dit, men åren har tärt på Nyåkra. När spelet kom igång så hände vi med bra och man undrade när skall de börja mala på. Istället så är vi snäppet bättre och i 31a minuten får vi en hörna som Abbe fri på bortre enkelt kan lägga in. Tyvärr får vi inte behålla ledningen mer än 4 minuter innan de kan kvittera på en fin placerad boll i bortre slagen i farten. Sen i slutet av halvleken så saboterar domaren våra chanser att ta poäng. Dennis gör en klockren brytning som bedöms som straff, vilken de gör mål på och på två minuters övertid gör de 3-1 och ingen skada hade varit så vart kom den övertiden ifrån??? Ett gäng molokna herrar sitter i pausvilan och konstaterar underläge 3-1 trots att vi gör en kanonhalvlek. I andra fortsätter vi att spela bra och den slutar 2-2 totalt 5-3, målen i andra Abbe och Dennis. Det som är kul är att samtliga mål är på fasta, samt att vi här gör en riktigt bra match.

Vitå - Parkalompolo 6-2 (0-1)

Så var det dags att ta emot ett av topplagen på Vitå IP, nämligen Parkalompolo, laget som trotsar byalagens nedläggelse, man kan inte annat än beundra detta laget. Årets upplaga är enligt mig en stark årgång, vi kunde ställa ett relativt starkt lag på benen, men hade ändå fullt upp att freda oss från start. I den 21 minuten kan Aslak Allas skjuta en frispark i mål. Vi kan hålla spelet någorlunda uppe under resten av halvleken, utan att skapa de där riktigt vassa chanserna. 0-0 står sig till paus. Andra halvlek ser ut som den första, men vi börjar fuska i försvarsarbetet mer och mer, så deras framstötar blir livsfarliga, och så i den 60 e minuten kan de göra 2-0, sen håller vi dem stången till minut 78 då de gör 3-0, vilket är starten på ett målfyrverkeri av sällan skådat slag. Det är alltså 12 minuter kvar av matchen och görs 5 mål till enligt följande 4-0, 5-0 innan vi gör 1-5 och 2-5 genom Maher och Allen och till sist fastställer de slutresultatet till 2-6. Vad som också kan sägas om matchen är att det var en riktigt tuff batalj och många hade nog ont i kroppen dan efter i både Parka och Vitå, och det är roligt att se för dessa matcher existerar knappt nu mer i norrbottnisk fotboll. Tror att Parka har alla möjligheter att vinna hemma mot Pålänge.

Haparanda - Vitå 2-1 (0-1)

Haparanda bjöd på soligt väder och kvällen var upplagd för en bra drabbning. I 10e minuten får Daniel Niva ett tillsynes billigt gult kort efter att han och en Haparandaspelare hamnat i en tilltrasslad situation. I 40e minuten får Vitå en frispark på vänsterkanten, Rasmus Johansson ställer upp för att slå en inläggsfrispark. Bollen går i en perfekt båge och går in i bortre gaveln, 1-0 till Vitå. Planerat eller ren bondtur? Bara Rasmus kan svara på det. Resultatet stod sig halvleken ut. Halvleken kommer inte gå till historien som den mest välspelade för Vitås del och resultatet står sig halvleken ut.
I andra halvlek kommer Haparanda ut starkt och lyckas i 47e minuten att göra 1-1 efter att en Haparandaspelare fått komma igenom centralt. I 65e minuten ökar Haparanda på till 2-1 efter ett inlägg från Vitås högerkant mot bakre stolpen där en Haparandaspelare kommer och nickar in bollen. I 75e minuten är kortleken uppe igen, återigen är det Daniel Nivas tur att få kort. Två gula resulterar i en walk of shame och Daniel fick lunka av planen efter att domaren till slut sett att han hade ett gult sen första halvlek. Efter utvisningen fortsatte Vitå sin jakt på kvittering men med en man mindre fick vi ett långt lag och Haparanda fick stundtals mycket tid och yta. I slutet av matchen blåste domaren straff till Haparanda. Mårten "vesslan" Larsson stod för en grym räddning och resultatet stod sig 2-1 matchen ut. Sammanfattningsvis kan vi säga att det inte saknades chanser under matchen för varken Vitå eller för Haparanda, samtidigt som det känns tungt med en förlust får vi gratulera Haparanda till en väl genomförd match.
Nästa match för Vitå är redan nu på söndag 17e juni då vi tar emot långväga gäster från Parkalombolo kl 16:00 på Vitå IP. Varmt välkomna!

Träningsmatch Vitå - Ersnäs 3-3 (2-2)

I år är vi 9 lag i div 5 norra vilket gör att vi har fått ett ganska ofrivilligt långt uppehåll i seriematchningen, därför passade det bra med en träningsmatch mot Ersnäs för att hålla uppe tempot. Matchen började på bästa tänkbara sätt för Vitå. Alen nickar fram bollen till Oscar Åkerström som lyckas nicka in bollen i mål redan i andra minuten. Matchen skulle visa sig ha lite katt och råtta tendenser över sig och i den 8e minuten kvitterar Ersnäs efter en mindre lyckad rensning. I 16e minuten tilldelas Ersnäs en straff som de förvaltar på bästa sätt och Andrey i mål är chanslös. I 27e minuten var det Vitås tur att kvittera efter hårt jobb av Alen lyckas han sno bollen av Ersnäs backlinje och rullar in bollen efter att kyligt rundat målvakten. I 38e minuten blir Oscar Åkerström överkörd av Ersnäs målvakt och straff tilldöms. Listan börjar sorgligt nog bli ganska lång på straffskyttar som missat, idag var det Alens tur att skriva under den listan då han lade straffen i tacksam höjd för målvakten. 55e minuten slår Johan Holmström ett inlägg som så när forceras in av Joel Carlsson men tar oturligt nog i stolpen men där är Mohammed Al Ganadi påpassligt och ger Vitå ledningen med 3-2. Sista målet görs av Ersnäs och matchen slutar 3-3 vilket får sägas vara ett rättvist resultat. Under matchen delades två gula kort ut till våra spelare, ett till Robert Lindgren för att han kommit in för sent i en närkamp och ett till Maher för utförandet av vad vi får kalla en av Maher pattenterad glidtackling (stöds inte av Vitå BK). Vi tackar Ersnäs som ställde upp som motståndare och passar även på att dela ut lite beröm till vårat eget lag som gjorde en mycket bra insats med hårt jobb i defensivt och ett lugn i anfallsspelet.
Nästa match är den 12 juni borta mot Haparanda då fortsätter Vitås jakt på 3 poängarna.

Vitå BK - Överkalix IF 3-0 (0-0)

Solen strålade och vinden piskade, i första halvlek hade Vitå hjälp av bägge. Första halvlek började med att Vitå tar tag i taktpinnen och Överkalix har svårt att komma över halva planen. Överkalix lever stundtals på långbollar men dessa kommer hela tiden tillbaka. Under halvleken har Vitå större delen av pressen men de vassa målchanserna håller sig undan. Några halvchanser skapar Vitå men resultatet 0-0 står sig halvleken ut. Efter pausen kommer Överkalix ut och har nu även hjälp av medvinden. Spelet står och väger då Peter Öjemar tråcklar sig igenom Överkalix straffområde och blir nerdragen, Straff. Vitås spöke visar sig igen och Oskar Åkerström skjuter straffen hårt i ribban. Därefter tar Vitå över och börjar skapa lite chanser, Alen Dedic får i ett anfall fram bollen till Dennis Jönsson som nickar in bollen. Målet får en förlösande effekt på Vitås spel som blir mer avslappnat samtidigt som Överkalix tappar modet lite grann. Peter Öjemar bryter in från vänsterkanten och spelar fram Emil Andersson som trycker in bollen i mål. 3-0 kommer efter ett inlägg av Markus Tomtén som Oskar Åkerström förvaltar på bästa sätt. Matchen slutar 3-0 till Vitå som därmed tog sin andra raka, nu är det ett långt uppehåll då nästa seriematch är först 12 juni. Vi som vill se mer av Vitå kan komma och kolla när Vitå möter Ersnäs i en träningsmatch torsdag den 31 maj på Vitå IP.

Gammelgården - Vitå BK 1-2 (0-1)

Så var det dags för våran andra match. Vi åkte till Kalix och furuvallen för att möta Gammelgården. Trots trist väder så tog vi tag i taktpinnen från start, och redan i matchens fjärde minut så kommer det ett inlägg från Peter Öjemar som deras försvarare lägger in i egen bur, då han blev uppvaktad av Emil. Vi fortsätter att spela bra och så i den 19e minuten så får en av deras spelare hjärnsläpp och sparkar ner Jens Norberg, med rött kort som följd. I och med utvisningen så kommer vi att äga mycket boll resten av matchen. Under första halvlek så lyckas vi bränna två frilägen, så 1-0 stod sig halvleken ut. I andra så backar de hem mycket och satsar allt framåt på de fasta situationerna de får. Och i 51a minuten får de en frispark en bit in på våran planhalva, man slår en l yra som skarvnickas i mål till 1-1. Vi fortsätter att äga mycket boll, men kommer inte till lika fina lägen som i första. Vi började acceptera att detta nog skulle sluta 1-1, men så i den sista minuten fick vi en hörna som Peter slår kort till Robert Lindgren som får gå in en bit och slår sedan in bollen som den gamla skyttekungen Patrik Knochenhauer kan slå in. Oj så skön seger.
Nu laddar vi för hemmapremiär på fredag den 25 maj kl 19.00 på Vitå IP då är ni alla hjärtligt välkomna.

Lira BK 2-Vitå BK 4-1 (2-0)

Ja då var seriepremiären över, och den slutade i moll. Lira tog tag i taktpinnen och i den 11e minuten så kom situationen som skulle få en matchavgörande betydelse. Lira får ett friläge och Mårten rusar ut, innan de träffar på varann så spelar Lira spelaren iväg bollen utom spelhåll i vårt tycke. Domaren blåser frispark, och då Lira ber om målchansutvisning kommer det röda kortet. Frågan är var inte målchansen förbi???. I vilket fall som helst så hade vi ingen reservmålvakt i spelbart skick så Knochen fick dra på sig handskarna. Trots att de hade mycket spel så fick de inte de allra farligaste lägena. Men så i den 29 minuten så fick inte Skogkvist till en hemåtnick och en Lira anfallare hann emellan och kunde enkelt rulla in 1-0. Just innan pausvilan så kunde de utöka ledningen till 2-0. Efter paus så fick de en kalasstart med 3-0 på ett långskott som seglar in. Därefter så tar vi över spelet och i den 56 minuten kommer Peter fri och rullar in 3-1. Efter målet trycker vi på trots våra 10 man och bla har Åkerström en bra chans. Det känns som om vihade gjort 3-2 här så hade vi nog fått med poäng hem till Vitå, istället kan de kontra in 4-1 i 70 minuten och då tar även matchen slut, sista 20 minuterna känns som en transportsträcka och vi kan konstatera att utvisningen fick konsekvenser för resultatet.
Match nr 2 mot GMFF 2 är framflyttad, så våran nästa match är Gammelgården den 20 maj borta och om vädret tillåter så blir hemma premiären den 25 maj 19.00 mot Överkalix.

Vitå BK - Älvsbyn 0-2 (0-0)

Under tisdagen skulle det göras upp mellan Vitå och Älvsbyn om vem som skulle vinna gruppen och avancera vidare i DM. Matchen fick en tung start för Vitå som redan efter 3 minuter fick en utvisning. Det var Niklas Abrahamsson som hamnade i duell på Vitås Vänsterkant, när Älvsbyspelaren gick omkull var frilägesutvisningen ett faktum. Första halvlek var en ganska jämn tillställning, Älvsbyn hittade farliga lägen genom nickskarvar från deras forward men bakåt stod Mårten för viktiga räddningar. Framåt hade Robert Ahlbäck en viktig roll som target-spelare, med sin råstyrka gav han Vitå tid och möjlighet att flytta fram sitt spel. I slutet av första halvlek gick Älvsbyn till hård attack men Vitå lyckades rida ut stormen och kunde gå till halvtidsvila med resultatet 0-0. I andra halvlek börjar utvisningen ta ut sin rätt, vi får jobba hårt och till slut lyckas Älvsbyn få fram ett pass in till en spelare som blir väldigt fri i mitten och kan placera in 0-1. Vi fortsätter och kämpa och efter en situation i Älvsbyns straffområde blåser domaren och pekar på straffpunkten. Rasmus stegar fram och lägger straffen till höger men målvakten tar ett kliv ut från mållinjen och straffen går om. Rasmus väljer och byta hörn på andra straffen och missar målet. I 80e minuten skjuter en Älvsbyspelare ett skott mot mål, Mårten läser skottet och är på väg mot stolpen då en annan Älvsbyspelare lyckas få en touch på bollen (misstänkt offside) som ändrar bana och ställer Mårten i Målet, 0-2. I 90e minuten får Patrik Knochenhauer sitt andra gula kort och blir också utvisad. Vitå får avsluta matchen med 9 man på plan. Sett till matchen som helhet gör Vitå en bra match trots rådande omständigheter.

Träningsmatch Ersnäs - Vitå BK 5-1 (4-0)

På en halvt framtinad fotbollsplan i Gammelstad, där sidlinjerna stundtals utgjordes av snö och hörnflaggan mer påminde om flaggan uppe på Mount Everest, ställde Vitå upp för träningsmatch mot Ersnäs. Första halvlek slutade 4-0, något som inte speglade matchbilden i första halvlek men samtidigt var ett faktum. Ett Ersnäs som förvaltade sina chanser och ett Vitå som ej lyckades få hål på Ersnäs målvakt som kvällen till ära hade tänkt storspela i mål. I första halvlek hade Vitå mängder med målchanser, vi testade Ersnäs målvakt med skott, nickar och även försök att springa in bollen men första målet ville inte komma. I Andra halvlek kom vi ut och hade bestämt oss för att vi skulle jobba ännu hårdare för varandra, vilket även märktes i spelet. I andra var det ett Vitå som tog för sig mer, var aggressivare och inte var lika stressade med bollen. Ersnäs lyckas öka på sin ledning till 5-0 genom ett skott som Johan Andersson hade fingerspetsarna på. En stund senare kommer Niklas Abrahamsson på vår vänster kant dribblandes. Med bra fart och några eleganta finter befann han sig snart i skott position, ett snyggt placerat skott. Matchen slutar 5-1 till Ersnäs och vi får passa på att önska Ersnäs lycka till under säsongen. För Vitå är det nya friska tag som gäller på tisdag där Älvsbyn står som motstånd i DM.

DM-match Jokkmokk - Vitå BK 1-2 (0-1)

Vi kom upp till ett kylslaget Jokkmmokk, och när vi gick ut på deras konstgräsplan kunde vi konstatera hur bra vi har det som ligger I Luleå Kommun.
Planen var hård som asfalt, och vi som var med i kvalmatchen borta mot Arvidsjaur fick hemska minnen upp poppande.
Det som då var riktigt roligt att se var att när den hårda domartrion(dömde i kortbyxor) blåste igång matchen så var de vi som tog tag i taktpinnen och hade accepterat de villkoren som gällde för kvällen.
I den 11e minuten spelades Peter fram på kanten, emn blev bryskt motad och domaren fick för första och enda gången i matchen ta fram sitt gula kort till Joakim Enlund i Jokkmokk.
Den efterföljande frisparken las mot bortre utan resultat. Vi fortsatte mala på och skapade en del halvchanser, men så i 25e minuten spelar Abbe ut bollen till Peter på vänsterkanten, han avanserar mot mål och ensam med målvakten gör han inget misstag utan lägger in 1-0 till oss.
Sista minuterna tar Jokkmokk över händelserna och skapar ett par halvchanser samt ett friläge som Mårten kan rädda ut till hörna.
1-0 står sig till halvtid. I andra börjar vi stressigt första minuterna utan att de skapar något farligt.
Vi tar sedan över och det känns som att vi kontrollerar händelserna där ute.
I 72a minuten ser återigen Abbe till att bli mål framspelare då han lyfter fram en boll till Peter som kyligt lobbar in 2-0 på en utrusande målvakt.
Det känns nu som att detta vinner vi, Jokkmokk skapar ingenting.
Men så i 88e minuten får de en frispark, som styrs i muren och ställer Mårten och 2-1 är ett faktum.
Vi spelar dock av de sista minuterna utan att bjuda på några lägen, att dock matchen utan avbrott och med flygande byten kan pågå 92 minuter är konstigt.
Den efterföljande straffsparkstävlingen vinner vi också.
Efter tre träningsmatcher med trista resultat så visar vi att det finns ett snäpp till i oss när det är skarpt läge.
Nu väntar Älvsbyn i nästa match i DM i skrivande stund är dock inte matchdag satt.

Träningsmatch Harads-Vitå BK 6-1 (4-0)

Efter att ha spelat två matcher där vi kommit igång bra I inledningen av matcherna, så var vi defenitivt inte med från start i denna matchen.
Harads trummar på ordentligt från start och kan efter bara några minuter ta ledningen i efterdyningarna på en hörna, där Mårten stod och sov lite grann.
2-0 dröjde inte heller länge och kom från högerkanten där en harads spelare kunde komma fri och tog sig även förbi Mårten och rullade in 2-0 i öppen bur.
3-0 kom på frispark som de blev tilldömda mycket tveksamt.
En bra slagen frispark över muren och in i mål. Det hann även bli 4-0 innan paus även det på frispark, där vi inte var synkade när Knochen gick ner på mållinjen och hjälpte Mårten så missade vi att markera första ytan där de la frisparken till framstormande spelare.
Under första halvlek hade vi en i ribban genom ett kanonskott av Peter Öjemar.
I andra kunde vi stoppa blödningen och halvleken slutade 2-1 till Harads, målet gjordes av Alen Dedic. Det som var bra med matchen var att många fick en 90 minuters genomkörare.
Vi har nu spelat tre matcher mot div 4 motstånd med ganska stora siffror emot oss, och kommer att möta två div 4 lag i DM.
Förhoppningsvis skall dessa matcher mot bättre motstånd vara oss till godo då serien drar igång.

Pontuscupen 2012

Onsdag den 10 februari kl 17 var det dags för avspark I den årliga futsal turneringen för lag i Luleå kommun. Vi började mot Gammelstad och tog snabbt tag i taktpinnen. Innan slutsignalen hade gått så hade vi hunnit göra 4 mål, 2 av Alen Dedic och ett vardera av Simon Bergman och Johan Ström. Gammelstad hann med att göra ett mål, så matchen slutade med säker 4-1 seger.

I match två ställdes vi mot Notviken, här gör vi en offensivt bra match med ett mål av Emil Andersson och dessutom ett antal fina chanser. Tyvärr ser det inte så bra ut bakåt, de får ofta komma 2 mot 1 i sina kontringar och trots storspel av Mattias i målet ringde det 2 gånger i egen kasse och vi förlorar med 2-1.

Sista matchen går mot Luleå SK, och det visar sig vara gruppens bästa lag. Vi spelar något bättre i defensiven, men de kan göra 2 mål och vi ett tröstmål genom Robert Ahlbäck. En trevlig kväll i pontus och ett skönt avbrott i träningen.

Träningsmatch Vitå-Pol/Svanstein 0-5(0-1)

Vi spelar riktigt bra i 35 minuter med bra passningsspel och säkert försvar, i en kontring efter ca 10 minuter kan de ta ledningen med 1-0.
Sista 10 minuterna av första skapar pol ett par fina chanser.
De tar med sig sitt fina spel i slutet av första in i andra och avgör matchen med tre snabba mål.
Sen kontrollerar dom matchen, men vi tillåts att skapa en del farliga chanser bla är Åkerström fri men skjuter utanför, de hinner även att fastställa slutresultatet 5-0 innan slutsignalen ljuder.
Trots resultatet finns det en del att ta med sig framledes.
Nästa match går mot Lillpite